onze klas-min

Het doel van Nanginyi Nursery School

Wij geloven dat educatie de weg is naar een betere toekomst voor de kinderen in Baraka Village. Om dit belang te onderstrepen hebben wij Nanginyi Nursery School opgericht. Door bewust jongens EN meisjes te selecteren, wilden we laten zien dat educatie belangrijk is voor alle kinderen en dus zeker ook voor meisjes. Dat dit zijn vruchten afwerpt, merkten wij meteen in de maanden na de oprichting van de school. Vele ouders kwamen ons al vragen of hun kind ook naar Nanginyi Nursery School mocht. Zelfs vaders die eerst het nut van school niet inzagen voor hun dochters, zijn inmiddels van mening veranderd nu ze zien hoe de kinderen zich ontwikkelen op school. Wij hopen in de toekomst nog veel meer kinderen de kans te kunnen geven om op onze school de basis te leggen voor een betere toekomst. Ons doel is om het belang van educatie te onderstrepen om zo hopelijk nog meer kinderen de kans te geven om naar school te kunnen gaan, welke school dit dan ook mag zijn!

SAM_0932-min
SAM_0941-min

Het begin

In 2018 begonnen wij met het opzetten van onze eigen kleuterschool, oftewel Nanginyi Nursery School, naast de boma van coördinator Mathayo. We vonden een jonge Maasai vrouw, Jamila, die graag les wilde geven en namen haar in dienst. Het eerste plan was om de kinderen buiten les te geven. Om de meubels op te kunnen slaan, bouwden we een opslag. We kochten een schoolbord, schoolbanken en bekers voor het ontbijt. Al snel kwamen we er helaas achter dat het door grote stofwolken niet te doen was om buiten les te geven, dus verhuisden de kinderen naar de rechterkant van de opslag. De eerste maanden volgden zij daar met veel plezier hun lessen, maar ook hier liepen we al snel tegen nadelen op. De klas was klein en de vloer zorgde voor veel stof. Ook was er geen plek voor een bureau voor de juf of ruimte om binnen te spelen als het regende. De kinderen deelden met zijn allen 2 tafels en moesten hun dutje ook doen op deze tafels, niet echt ideaal dus!

SAM_0784-min
SAM_0770-min
SAM_0666-min

Een nieuwe klas

In het najaar van 2018 besloten we om de school te verbouwen. Dankzij verschillende donaties konden we dit mogelijk maken! We braken de muren uit de opslag en lieten een vloer van cement storten zodat we het gehele oppervlak als klas konden gebruiken. Dit betekende wel dat de kinderen verplicht twee weken vakantie moesten houden, iets wat zij iets minder leuk vonden. Al op dag 1 van de vakantie kwamen ze vragen wanneer ze weer mochten beginnen! Het was nog even zweten om de verbouwing op tijd af te krijgen, maar wij zijn ontzettend blij met het resultaat! Extra tafels, een bureau met stoel voor de juffrouw, een kapstok voor alle schooltassen en ruimte om met de duplo te spelen of een dutje te doen. Ook de kinderen waren dolblij met hun nieuwe klas!

SAM_1430-min
SAM_1439-min
SAM_1436-min
SAM_1426-min

Keuken, opslag en toiletten

Met alleen een klaslokaal waren we er nog niet. Want waar moesten alle spullen in opgeslagen worden? Waar moest het ontbijt klaargemaakt worden en waar moesten de kinderen plassen? Toen we met de verbouwing van het klaslokaal begonnen, maakten we tegelijkertijd twee toiletten en een gebouw dat zou dienen als keuken en opslag. In de keuken bewaren we water, suiker, maïs, zeep en allerlei andere materialen die we gebruiken. Miima kwam toen bij ons in dienst. Zij zorgt elke ochtend voor het ontbijt, kookt de lunch, houdt de keuken en alle spullen schoon en maakt het fruit klaar in de middag.

SAM_1448-min
SAM_0590 (1)-min
SAM_0589 (1)-min
Toilet
SAM_0588 (1)-min

Een heel nieuw gebouw

In het voorjaar van 2019 kregen wij bezoek van de Tanzaniaase overheid op onze school. Ze waren blij met het onderwijs dat wij de kinderen boden, maar vonden wel dat we een gebouw van bakstenen moesten laten maken in plaats van de klas die we destijds hadden (gemaakt van hout en keien). Ze gaven ons hiervoor een aantal maanden de tijd. Op Urk hielden de meisjes en dames van voetbalvereniging SV Urk in de maanden april en mei van 2019 een actie: scoren voor Stichting Nanginyi. Ze haalden hiermee het geweldige bedrag van 5600 euro op en zo konden wij een hele nieuwe klas bouwen van steen! Tijdens de vakantiemaand, die elk jaar in juni is, begonnen de timmermannen meteen met bouwen en in 4 weken was de splinternieuwe klas al klaar. Precies op tijd om weer te beginnen met de lessen!

IMG-20190524-WA0016
IMG_20190612_105000769_HDR (1)
IMG_20190618_100613234
IMG_20190728_080110002

De nieuwe klas is vele malen groter en ruimer dan onze oude klas (zie de foto hierboven rechts). Dit biedt de juf en de kinderen veel ruimte om te spelen en geeft ook de mogelijkheid om binnen te sporten als het bijvoorbeeld regent. Wij zijn allemaal ontzettend blij met de nieuwe gebouw. De mooie grote ramen bieden veel meer licht dan de kleine raampjes en aangezien alles tot boven helemaal dicht gemetseld is, hebben wij in het lokaal geen last meer van vleermuizen (die in de oude klas nog wel eens ongewild op bezoek kwamen). Wij zijn alle meiden, dames, coaches van SVU en al hun sponsoren dan ook zeer dankbaar voor hun geweldige actie! Hier zullen onze kinderen nog heel lang veel plezier van hebben. In januari 2020 is de nieuwe lichting kleuters begonnen in deze mooie klas!

IMG_20190728_080153145
DSC06562
IMG_20190728_080206429

Een schoolplein

Dankzij verschillende inzamelingsacties in 2021, konden wij een prachtig schoolplein realiseren dat uiteindelijk eind 2021 klaar was. In januari 2022 konden de kinderen er voor het eerst op spelen toen het nieuwe schooljaar weer begon. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren, maar twee groepen in het bijzonder. De kinderen van Zondagsschool de Lichtboei van de Hervormde Gemeente de Ark op Urk haalden met hun talentactie maar liefst €1000 op. En de Koningin Wilhelminaschool op Urk doneerde hun zendingsgeld van het schooljaar 2020/2021 aan Stichting Nanginyi. Het schoolplein is super leuk en kleurig geworden en alle schoolkinderen hebben er veel plezier van, jong en oud!

SAM_0727-min
SAM_0714-min
SAM_0719-min
SAM_0696-min-min

Onze Kleuters

Maar een school is natuurlijk geen school zonder leerlingen! Daarom stellen wij u graag voor aan de tweede lichting kleuters van Nanginyi Nursery School! 10 jongens en 10 meisjes uit Baraka village krijgen 5 dagen per week les van juf Jamila. Ze beginnen elke dag om 8:00 en gaan om 15:00 weer naar huis. Auntie Miima, zoals de kinderen haar noemen, zorgt ervoor dat ze om 9:30 ontbijt krijgen en om 12:45 heeft zij de lunch klaargemaakt. De dag wordt afgesloten met lekker vers fruit. Op woensdag en vrijdag hebben de kinderen sportdag, waarin sport en spel maar ook muziek, dans en creativiteit aan bod komen! Voor de kinderen die dat nodig hebben is er de gelegenheid om te slapen van 12:00-12:30, dit is heel normaal op Tanzaniaanse kleuterscholen. Hieronder kunt u alle foto's van onze kleuters vinden. Als u met uw muis op de foto gaat staan verschijnt de naam die bij het kind hoort.

Saibulu
Saibulu
Kalaine
Kalaine
Kipailel
Kipailel
Sumbati
Sumbati
Jemis
Jemis
Nairoshi
Nairoshi
Marite
Marite
Shinini
Shinini
Monika
Monika
Mengoriki
Mengoriki
Maloy
Maloy
Jacobo
Jacobo
Teresia
Teresia
Nangooye
Nangooye
Ngais
Ngais
Yahana
Yahana
Labulu
Labulu
Eva
Eva
Murete
Murete
Tobiko
Tobiko

Wilt u ons helpen?

Wilt u onze kleuterschool steunen? Wordt vaste donateur, doe een donatie of koop iets in onze webshop.