Stichting Nanginyi

De Maasai

 

De Maasai is een nomadische stam die voornamelijk in Kenia en Tanzania woont. Ondanks de vele pogingen van de Keniaanse en de Tanzaniaase regering om een einde te maken aan hun traditionele levensstijl, houden de Maasai nog steeds vast aan hun oude tradities en spreken hun eigen taal (Maa). Op deze pagina willen we u graag iets meer uitleggen over het leven van de Maasai om een inzicht te krijgen in het dagelijks leven van de kinderen en gezinnen die wij steunen met onze projecten. Wij zullen de komende maanden geregeld nieuwe onderwerpen toelichten dus blijf ons vooral volgen!

De Boma

De Maasai wonen in een boma, oftewel een kraal, met verschillende huisjes en een aparte kraal voor het vee in het midden. De huisjes staan hier meestal in een cirkel omheen. Hoeveel huisjes er zijn hangt af van het aantal mensen dat in de boma woont. In de boma van Nanginyi en Lepapayai staan 4 huisjes en wonen 14 mensen, maar er zijn ook boma’s in de buurt met 10 of meer huisjes. Een Maasai huis wordt door de vrouwen gemaakt van een fundering van houten palen en takken. Vervolgens worden er takken geweven als muren, die worden gedicht met een mengsel van modder, mest en kleine takjes. Het dak wordt daarna bekleed met riet. Kleine gaatjes dienen als ramen die zorgen dat er licht binnen kan komen. De Maasai mannen maken de boma voor het vee, een grote cirkel in het midden van de hele boma, met takken om ze te beschermen tegen wilde dieren. Soms maken zij rondom de huisjes ook een omheining van takken ter bescherming!

 

Enkaj of Enkaji is het woord in het Maa, de taal van de Maasai, voor huis. In dit huis, wat vaak maar klein is, wordt gekookt, gegeten, geslapen, komen mensen samen, wordt voedsel/olie/zeep etc bewaard en ook het jonge vee brengt er de nacht door. Er zijn meestal twee bedden, 1 voor de vrouw(en) en kinderen en 1 voor de man. De bedden zijn gemaakt van aan elkaar gebonden takken en een koeienhuid wordt gebruikt als matras. Onder en boven het bed is opbergruimte voor bijvoorbeeld rijst, mais, potten en pannen. Naast de twee slaapkamers is er ook een ruimte die als stal voor het jonge vee wordt gebruikt. In de centrale ruimte van het huisje, de huiskamer/keuken, staan vaak krukjes en tegen de muur is een plek gemaakt om te koken op het vuur. Soms wordt het vuur de hele avond laten branden, want de rook zorgt ervoor dat er geen muggen komen.

 

    Een Maasai huisje

                   

 

 

     Een bed in één van de Maasai huisjes

                  

 

 

Het vee

De Maasai zijn van origine veehoeders en het vee is dan ook heel belangrijk voor ze. De Maasai houden voornamelijk koeien, geiten en schapen. Elke dag gaan de jonge Maasai krijgers op pad met het vee. Een aantal gaat met de koeien op pad, een aantal gaat met de jonge koeien op pad en een aantal gaat met de geiten en schapen op pad. Al vanaf jonge leeftijd worden de Maasai jongens op pad gestuurd om het vee te hoeden. Ze brengen het vee naar een plek om water te drinken en te grazen en komen in de avond weer terug om de dieren naar de boma te brengen. Doordat de Maasai van origine veehoeders zijn gaat een Maasai man nooit op pad zonder stok!

De Maasai leven voornamelijk van het vee. Van koeien gebruiken ze de melk, de huid en ze eten het vlees. In sommige gevallen drinken ze ook het bloed van de koe. Ze binden dan de hals van een gezonde koe af, schieten een pijl in de hals en vangen het bloed vervolgens op in een kalebas. Ze mengen het bloed met melk en drinken dit mengsel uit de kalebas. Ook geiten- en schapenvlees wordt graag gegeten door de Maasai en geitenvet wordt daarnaast ook gebruikt om crèmes van te maken voor de huid. Melk van beide dieren wordt ook gebruikt, maar men drinkt het liefst melk van de koeien.

Vee is ook een handig ruilmiddel, betaalmiddel of cadeau. Als er iemand ziek is en bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet, dan verkoopt men een geit of koe om aan geld te komen. Vee wordt vaak op de wekelijkse Maasai markt verhandeld om geld te verdienen. Men koopt bijvoorbeeld een jonge geit om die een aantal maanden later voor meer geld dan de inkoopprijs te verkopen. Vee is dus een belangrijk bezit en iedere Maasai wil graag zoveel mogelijk vee hebben, een perfect cadeau dus. Als er iemand trouwt of een kind krijgt wordt er daarom meestal een geit of schaap cadeau gedaan. Als een Maasai man een vrouw wil trouwen betaalt hij ook een bepaald aantal koeien als bruidsschat. Het vee is als het ware de bankrekening van de Maasai, des te meer vee des te rijker de familie!

Dat de Maasai min of meer afhankelijk zijn van het vee heeft ook nadelen. Zo gaat er tijdens periodes van lange droogte altijd veel vee dood en ook wilde dieren vormen een bedreiging. Hyena’s of leeuwen eten dikwijls hele kuddes op. Het is de taak van de Maasai krijgers om ervoor te zorgen dat het vee niet aangevallen wordt en daarom slapen zij ook vaak buiten, dichtbij het vee.

 

Koop een geit of schaap voor een Maasai gezin!

 

Twee jonge Maasai krijgers
Een groep Maasai tapt bloed af van een koe
Een koe met haar pasgeboren kalfje
Nanginyi met een baby geitje
Mobiele versie afsluiten